Vuurwerk categoriën

Alle vuurwerk in Nederland en Duitsland is ingedeeld in verschillende categorieën. Deze categorieën worden met name gebruikt om aan te geven wie ze mag gebruiken en hoeveel gevaar ze opleveren. Deze categorie moet altijd op de verpakking vermeld staan zodat de afsteker ook weet met welk type vuurwerk hij of zij te doen heeft en welk risico daarbij hoort.

Categorie 1 (F1) vuurwerk

Dit is de lichtste categorie en mag hele jaar door verkocht worden aan consumenten van 12 jaar of ouder. Deze categorie bevat bijvoorbeeld sterretjes, ijsfonteinen, knalerwten en trekrotjes. Deze categorie wordt ook wel scherts- en fopvuurwerk genoemd. De meeste vuurwerkwinkels hebben wel een klein assortiment (sterretjes sowieso) F1 vuurwerk maar ook feestwinkels en horecagroothandels (ijsfonteinen) mogen dit gewoon verkopen.

Categorie 2 (F2) vuurwerk

Categorie 2 vuurwerk is het ‘gewone’ consumenten vuurwerk dat we gewend zijn om te kopen. Hieronder vallen in principe de meeste producten die Heron Fireworks in de webshops verkoopt.

Deze categorie bevat alle compounds, vuurpijlen, knalvuurwerk, fonteinen, cakes en batterijen. In Nederland is alle knalvuurwerk en vuurpijlen uit categorie 2 vanaf dit jaar verboden.

De leeftijdsgrens voor categorie 2 is 16 jaar.

Categorie 3 (F3) vuurwerk

Is onduidelijker voor de meeste mensen. Deze categorie hangt een beetje tussen consumenten en professioneel vuurwerk in. In het kort komt het erop neer dat het consumenten vuurwerk is waar grotere hoeveelheden kruit in gebruikt worden waardoor de effecten groter, zwaarder en mooier zijn. Bijvoorbeeld vuurpijlen met 75 gr kruit inhoud of knalvuurwerk met flitspoeder.

In Nederland, Duitsland en Belgie is categorie 3 vuurwerk verboden voor de consument, maar bijvoorbeeld in landen als Denemarken en Frankrijk mag dit weer gewoon verkocht worden.

Categorie 4 (F4) vuurwerk

Is de zwaarste categorie en is alleen voor professioneel gebruik. Dit is het type vuurwerk dat in professionele vuurwerkshows gebruikt wordt zoals mortieren en professionele cakes. Om Categorie 4 vuurwerk te mogen afsteken moet je een bezigingsvergunning hebben.

Afsteken van zwaar profesioneel vuurwerk kan dus alleen door vergunninghouders en daar zijn er niet zoveel meer van in Nederland. Overigens valt het zwaardere knalvuurwerk zoals Cobras ook in deze categorie.

Vergunninghouders mogen deze afsteken maar in de regel wordt het niet gebruikt voor professionele shows.